Inscription à la newsletter

France Alumni Day 2024

09 maja 2024 Społeczność
Widziane 73 wyświetlenia

W tym roku wydarzenie pod nazwą France Alumni Day odbędzie się w dniach od 11 do 26 maja 2024 roku. Pod hasłem „Les talents francophones, carrières mondiales” to wydarzenie będzie obchodzone na całym świecie, aby uhonorować międzynarodowych absolwentów francuskich uczelni wyższych.

„France Alumni Day” to wydarzenie stworzone w 2023 roku dla międzynarodowych absolwentów francuskich uczelni wyższych. Będzie celebrowane w dniach od 11 do 26 maja 2024 roku w Francji i na całym świecie, przy udziale Campus France, ambasad i konsulatów oraz instytucji szkolnictwa wyższego. Tematem tegorocznej edycji jest „Les talents francophones, carrières mondiales”.

Sukces France Alumni Day 2023

Stworzone w 2023 roku, wydarzenie France Alumni Day zgromadziło tysiące absolwentów na pięciu kontynentach, umożliwiając zorganizowanie 214 wydarzeń w 91 krajach.

Wszystkie informacje o wydarzeniach organizowanych z okazji France Alumni Day zostały umieszczone na dedykowanej stronie internetowej https://www.france-alumni-day.org/, która:

• zestawia zaplanowane wydarzenia na całym świecie;
  • umożliwia dostęp do wszystkich przydatnych informacji i aktualności;
  • daje organizatorom możliwość zapisania swoich wydarzeń w programie;
  • pozwala publiczności sprawdzić harmonogram wydarzeń we Francji i na świecie oraz się do nich zapisać;

Wydarzenia na całym świecie

Program France Alumni Day obejmuje wiele różnych imprez - obok prestiżowego wydarzenia w Ministerstwie Europy i Spraw Zagranicznych w Paryżu, z udziałem absolwentów, 15 maja 2024 roku na Quai d'Orsay, odbędą się wydarzenia we Francji koordynowane przez instytucje akademickie i stowarzyszenia absolwentów, a także działania organizowane przez francuskie ambasady i konsulaty oraz centra Campus France na arenie międzynarodowej – spotkania, konkursy, seminaria.

Tworzenie więzi i poszerzanie sieci kontaktów

Polska również bierze udział w projekcie, organizując wydarzenie À la rencontre de parcours d'exception alliant innovation et nouvelles technologies (Spotkanie wyjątkowych ludzi łączących innowacje i nowe technologie). Będzie ono poświęcone podkreśleniu więzi akademickich i zawodowych między Polską a Francją, przy jednoczesnym podkreśleniu obecnego zainteresowania rozwojem nowych technologii w polskim ekosystemie.

Głównymi tematami będą sztuczna inteligencja, innowacje i technologie medyczne.

Link do wydarzenia: https://www.france-alumni-day.org/varsovie/_la_rencontre_de_parcours_d_exception_alliant_innovation_et_nouvelles_technologies

Dzięki obecności francuskich firm, wydarzenie to, zakończone koktajlem, będzie okazją do wymiany i kultywowania relacji zawodowych w swobodnej i towarzyskiej atmosferze, a także do nawiązania kontaktów między francuskimi prelegentami i nawiązania nowych kontaktów.

Historia ambitnego projektu

Projekt ten, zapoczątkowany w 2014 roku przez Ministerstwo Europy i Spraw Zagranicznych i zarządzany przez Campus France w Paryżu, ma na celu jak najlepsze wsparcie międzynarodowych studentów w ich kształceniu na uczelniach wyższych we Francji. France Alumni zrzesza 372 000 członków i 3 500 partnerów w 128 krajach. W Polsce, od 2017 roku, zarejestrowanych jest 1689 byłych studentów, obejmujących różne dziedziny i miasta. Co miesiąc dołączają do społeczności nowi członkowie.